Menü

Hurrá, nyaralunk! Vigyünk magunkkal biciklit vagy ne?

2018. február 28
megtekintések3912
Hurrá, nyaralunk! Vigyünk magunkkal biciklit vagy ne?

Aki szeret aktívan nyaralni, annak alapfelszerelésébe tartozik a bicikli – ha családostul történik a nyaralás, akkor külön élmény a kisebbek számára, ha biciklivel fedezik fel az úti célra vonatkozó látnivalókat, mindazok mellett, hogy így együtt sportolhat a család.

De érdemes-e magunkkal vinni a biciklit, ha autóval utazunk?


PRO

Számos előnyt élveznek azok, akik autóval vágnak neki a nagy kalandnak. Egyik fő szempont, hogy a kisebbek biciklije akár a csomagtartóban is megfér, a nagyobbakat pedig biztonságosan rögzíthetjük az autó tetején. Ezek a kerékpártartók többnyire nem specifikusak, minden tetőcsomagtartóra felszerelhetőek. Ha a kerépártartó nem rögzíthető az autó tetejére, akkor megoldást jelenthet ha azt a hátsó ajtóra, vagy a vonóhorogra szereljük fel.

Mivel a csomagtartóban valószínűleg lesz még hely, így a kerékpározáshoz szükséges egyéb felszerelések (bukósisak, térdvédő, fényvisszaverő mellény), és csomagok itt kerülhetnek elhelyezésre, hogy ne zavarják a családtagokat az autó utasterében.

KONTRA

Bár szállítási költsége nincs így a bicikliknek, viszont számolnunk kell az időjárás viszontagságaival is, így lehetséges, hogy bár kéznél vannak - de példéul a kitartó esőzés miatt nem tudjuk használni a kerékpárokat.  Érdemes előte tájékozódni a várható időjárásról, illetve arról is, hogy a kijelölt látnivalók megközelíthetőek-e biciklivel, van- e kijelölt bicikliút, vagy kerékpár szerviz a közelben.  Ha ezekre nem a válasz, akkor inkább hagyjuk otthon kétkerekűinket.

hajdúszoboszló nyaralás kerékpárral

Érdemes-e magunkkal vinni a kerékpárt, ha vonattal utazunk?


A jogszabályok szerint, minden 20” vagy annál kisebb bicikli ingyen szállítható, személyenként egy darab bicikli engedélyezett. Jó tanácsként említik, hogy amikor a biciklitárolóba hagyjuk kerékpárjainkat, szereljük le, ami egyébként mozdítható lenne. (nyereg,csengő,kulacstartó.) A vonat rázkódás elleni védelemként gumipókkal rögzíthetjük egymáshoz kerékpárjainkat. Ez egy könnyű, és bicikli fényezés védelmet figyelembevévő megoldás kerékpárjaink biztosítására, hogy ne mozduljanak el az utazás közben a kijelölt helyükről.

PRO

A vonaton külön tároló rész van kialakítva a biciklik számára, viszont ez némi plusz költséget jelenthet a nyaralás büdzséjére nézve. Azonban így akár határon túl is könnyedén utazhatunk úgy, hogy a vonattal szállíttatjuk a kerékpárunkat, miközben mi kényelmesen elbeszélgetünk a vagonban utastársainkkal. Mindenképpen kevesebb kiegészítőt igénylő  szállítási módszer, mint ha autóval utazánk. A vonatról való leszállást követően is könnyű a dolgunk: Csak felpattanunk a nyeregbe, és máris tekerhetünk a szállásig!

KONTRA

Ha több napra megyünk kirándulni, akkor számolhatunk azzal, hogy nehezebb lesz a táskánk, vagy esetlegesen több csomagot kell vinnünk, így ha a biciklin nincs külön tároló, akkor nehéz dolgunk lesz ezek szállításával.  Így, ha nem muszáj, akkor ne vigyük magunkkal kerékpárunkat ha ilyen csomagtároló nincsen a kerékpárunkon. Főleg akkor, ha nagy családi nyaralásról van szó.  Két felnőtt bicikli, egy gyerek kerékpár – nos, nem könnyű a vonatra a fel és leszállás sem ennyi bicikli esetén a csomagokról nem is beszélve.  A jelenlegi jogszabályok szerint 4-6 db bicikli szállítható egy ilyen vagonban – ha rajtunk kívül még más is vesz kerékpárszállító jegyet, akkor lehetséges, hogy nem engednek fel minket a vonatra, mert nem lesz elég hely minden kerékpár számára.

 

hajdúszoboszló nyaralás biciklivel


VÉGKÖVETKEZTETÉS

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy a biciklis kirándulásnak több az előnye, mint a hátránya, hiszen mobilabbak leszünk, sok helyre eljuthatunk mindeközben felfedezhetjük a szállásunk környékét a saját időbeosztásunk szerint! A nyári hónapokban az időjárás is elég kegyes a kirándulókhoz a tavasz szeszélyességéhez képest, így jó esélyünk van arra, hogy a magunkkal hozott kerékpárok nem a szállás belső parkolójában csücsülnek majd a nyaralás időtartama alatt. A kerékpáros túra segítségével a nyaralás alatti sportolásról is gondoskodhatunk - midezt korosztálytól függetlenül, hiszen a biciklizés egy ízületkímélő mozgásforma amelyet teljesen magunkra szabva folytathatunk! 

 

Ha Hajdúszoboszlóra utazna, nyugodtan hozza kerékpárját – hajdúszoboszlói szállások közül az Armada Apartman házaiban biztonságosan tárolhatja őket, így egy biciklitúra is belefér a hétvégi kirándulásba.

 

Tekintse meg apartmanjainkat!