Menü

Miért hajdúváros Hajdúszoboszló?

2018. február 26
megtekintések3742
Miért hajdúváros Hajdúszoboszló?

Kik azok a hajdúk? Honnan ered a hajdúváros megnevezés?

A hajdúk eredetileg fegyveres marhapásztorok voltak.  Feladatuk volt a marhacsorda őrzése, annak védése is a rablók és ragadozó állatok ellen. A török háború idején szívesen fogadták fel őket fegyveres katonának.  A 16-17.században kétféle hajdúról beszéltek: a király hajdúk és a szabad hajdúk.

 

Így vált kiváltságos helyzetűvé Hajdúszoboszló

 

Bocskai István

 

Bocskai István, a Bocskai- szabadságharc főalakja, 1605-ben a Habsburgok elleni győzelem fejében, hajdúkat telepített le, akik mellette harcoltak, így köszönve meg a segítségüket. Több,mint 9500 hajdút nemesített, családostól telepítette le őket saját birtokain. Hajdúszoboszló beletartozott abba a hat hajdúvárosba, amelyet Bocskai kiváltságossá tett.

„Hogy pedig a mi említett vitézeink bizonytalan lakhelyeikről el ne széledjenek, és idegen joghatóság alá ne kerüljenek, hanem mindenkor meghatározott állandó helyen lakva a mi erdélyországi hű székelyeink szokása szerint. 

Létrejöttek a hajdúvárosok, jellegzetes elrendezéssel, ahol pedig ezek a városok létrejöttek, Hajdúságnak nevezzük.1876-tól Hajdú vármegye, amely Debrecen székhelyű lett.

 

1925: a mindent megváltoztató felfedezés

A város élete akkor változott meg igazán, mikor 1925. októberében egy kutatófúrás következtében 1000 méter mélyről termálvíz tört fel. A környékbeliek rendszeresen látogatták a helyet, mert a 73 fokos termálvíz nem csak melegítésre volt alkalmas, hanem a jódos-kénes vegyületű víz már akkor is kezelte a betegeket. A gyógyvíz hamar átalakította a város képét, a fürdőturizmus virágzásnak indult.

 

Hajdúszoboszló-a gyógyvizek városa

A belváros és a fürdő negyed nem messze található egymástól. A fürdőpark Európa legnagyobb üdülőhelyeként van számon tartva.
Hajdúszoboszló turistaparadicsom nyaranta – kiváló éttermekkel, fürdőkomplexumával, nevezetességeivel vonzza az üdülni vágyókat, mind a magyarok és mind a külföldieket is.


Nézzen szét városunkban!

 

Szálljon meg nálunk, ha Hajdúszoboszlón jár!

Az Armada Apartman a booking.com az egyik legnagyobb szállásfoglaló weboldala szerint benne van a legjobb 7 hajdúszoboszlói szállás között! Ideális elhelyezkedésű, belső parkolóval és megfigyelőrendszerrel ellátott, felszereltségében hiánytalan. Kis és nagycsaládosok számára, egyedül és párban utazóknak is ajánljuk!

 

Tekintse meg apartmanjainkat!