Menü

10 dolog, amit nem tudtál Hajdúszoboszlóról

2017. november 23
megtekintések4002
10 dolog, amit nem tudtál Hajdúszoboszlóról

10 dolog, amit nem tudtál Hajdúszoboszlóról

 

Hajdúszoboszló városának rengeteg eseménye, szereplője és érdekessége van, amelyet hosszú órákig lehetne sorolni.
Mi most ebben a cikkben összeszedtük a 10 legérdekesebbet!

 

    1.    Hajdúszoboszló címere

Hajdúszoboszló címere az úgynevezett beszélő címerek kategóriájába tartozik, amelynek bajvívó tigrise magukat az adományozott hajdúkat jelképezi, a lángnyelvekkel ékesített pajzs viselője pedig ellenségeiket szimbolizálja.

 

    2.    Hajdúszoboszló zászlaja

A 18. századi fecskefark alakú, zöld nyomott mintás selyemből készült Bocskai-zászló nemzeti kincsnek számít.

 

hajdúszoboszló és a bocskai família

Hajdúszoboszlót erős szálak fűzték a Bocskai famíliához



    3.    A Szent Korona Hajdúszoboszlón

A királyi korona többször is megfordult Hajdúszoboszló városában. 1849-ben például kétszer is.

 

    4.    Falucsúfolás

A szóbeli hagyományok falucsúfolásnak tartják számon a tréfás, csipkelődő hangvételű történeteket, verseket, rigmusokat, amelyek Hajdúszoboszló lakóinak tudatlanságát, ostobának tartott cselekedeteit állítja pellengérre, illetve figurázza ki.

 

    5.    Beszélő harangok

Hajdúszoboszló környékén több kisebb-nagyobb falu is volt. Manapság már csak egy-egy határrész őrzi a nevüket. A falvak annyira közel feküdtek egymáshoz, hogy a harangszó is áthallatszott egyik faluból a másikba.

 

    6.    Régi hajdúsági ételek

A hajdúsági háztartás két fő jellemzője a kenyérnek való és a zsírozó. A szegényebb emberek a kenyérnek valót iletnek nevezték, a zsírozó pedig a szalonna és a zsír, a böjt idején pedig az olaj volt. A jellegzetes hajdúsági ebédeknél mindig szerepelt a leves, hiszen anélkül nem is tartották ebédnek az ebédet. A szegény emberek főleg a kását fogyasztották, amelyet a leggyakrabban kölesből állítottak elő. A főtt tészták is népszerű eledelnek számítottak, melyet számtalan formában készítettek.

 

    7.    Selyemgubó tenyésztés

A Mária Terézia által előírt selyemtenyésztés előmozdítására 1783-ban előírták, hogy minden hajdúszoboszlói ház köteles eperfát ültetni. Ennek hatására rendkívül megemelkedett a selyemgubó tenyésztése.

 

    8.    Hajdúszoboszló csillagai

1660-ban a török porrá és hamuvá tette Hajdúszoboszló városát. A küzdelemben számos hajdúszoboszlói lakos részt vett, ők lettek a Hajdúság és Szoboszló örökké fénylő csillagai, akik hazájukért és városukért áldozták az életüket.

 

    9.    Hajdúszoboszlói gyógyszertár

1831-ben létesült az első hajdúszoboszlói gyógyszertár, amely hatalmas sikernek számított a történelmi Magyarországon. Akkoriban ugyanis körülbelül 300 gyógyszertár működött az országban. Ez is mutatja, hogy Hajdúszoboszló városa már akkoriban is fejlett volt.

 

    10.    A Nap házai

A Nap kiemelkedő szerepet játszik az ember életében, de Hajdúszoboszló városában is. Szép számmal találhatók napsugaras homlokzatú lakóházak. A talpára állított egyenlőszárú háromszög tengelyében kör vagy félkör látható, amiből napsugarak indulnak a háromszög oldalai és csúcsai felé.